جامعه سازی یا جامعه شناسی؟

جامعه سازی مقدم بر جامعه شناسی است

جامعه سازی یا جامعه شناسی؟

جامعه سازی مقدم بر جامعه شناسی است

جامعه سازی یا جامعه شناسی؟

جامعه شناسی توسعه،الگوی اسلامی ایرانی،سبک زندگی ایرانی،پساتوسعه گرایی،پیشرفت

جامعه شناسی فرهنگی ٢٠

چهارشنبه, ۱۶ دی ۱۳۹۴، ۰۹:۳۶ ق.ظ


ارزش های اجتماعی

مفهوم ارزش ، از مفاهیم پیچیده در ادبیات علوم اجتماعی و جامعه شناسی  با کاربرد بسیار متنوع است. این واژه در فلسفه، حقوق، روانشناسی، علوم اقتصادی، سیاست، جامعه‌شناسی و علم اخلاق به معانی متفاوتی در نظر گرفته شده است. در فرهنگ فلسفی لالاند، مفهوم ارزش در ارتباط با اشیاء کارکرد آ نها و نسبت انسان با آنها،در چهار بعد به کار گرفته است : 1. تا چه حد مورد آرزو و علاقۀ فرد یا گروه است. (درجۀ تعلق ارزشی) / 2. چه مقدار شایستگی توجه و علاقه مندی دارد. (ارزش ذاتی) / 3. چه هدفی را بر آورده می سازد. (ارزش کارکردی)/ 4. در یک گروه و زمان معین، چه مقدار ارزش مبادله ای دارد.(ارزش مبادله ای).( آلن بیرو، 1366: 244-245). 

ارزش در جامعه شناسی به معنای خوب یا بد، شایسته و مطلوب و نا شایست و نا مطلوب نزد  یک فرد یا گروه تعریف شده است.( گیدنز ، 1373:162). بروس کوئن در کتاب مبانی جامعه شنا سی می نویسد: ارزش ها احسا سات ریشه دار و عمیقی است که اعضای جامعه در آن شریکند، این ارزشها اعمال و رفتار جامعه را تعیین می کنند. هر جامعه ای برای زندگی خانوادگی، حفظ موازین دینی ، رعایت حقوق والدین،حفظ ادب و احترام به بزرگترها،ارزش بسیاری قائل است، گرچه از این ارزشها تعبیر و تفسیر های متفاوتی می شود و به صورت وسیع و عمیقی در هر جامعه ای رواج دارد.

هم چنین ارزشها عقاید ریشه داری است که گروه اجتماعی هنگام سوال در بارۀ خوبی ها، برتری‌ها و کمال مطلوب به آن رجوع می کند، شاید برای یک گروه موارد زیر دارای ارزش باشد: ادامۀ تحصیل در دانشگاه، زندگی خانوادگی، ثروت ، موقعیت شغلی، آراستگی، کنجکاوی، دین تناسب بدنی و غیره. با ادامۀ این سلسله ارزشها می توان گفت که یک گروه ممکن است برای اموری مانند تاخیر در کارها، خواب آلودگی، تنبلی و مانند ،آن ارزش منفی قا ئل شود.( همان،73). گی روشه تحت تاثیر دورکیم و پارسونز، ارزش‌ها را پایۀ نمادین کنش دانسته است و می گوید: ارزش شیوه ای از بودن یا عمل است که یک شخص یا جمع به عنوان آرمان می شناسد و افراد یا رفتارهایی را که بدان نسبت داده می شوند مطلوب ومشخص می سازد. از جمله ویژگی های ارزش ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود: 1. از جنس امور ذهنی و معرفتی هستند، گرچه آثار و تجلی عینی آن در هنجارها مشخص می گردد./ 2. ضرورتهای قطعی هستند. / 3. درون ارزش‌ها، بین ارزش‌ها و سایر عناصر فرهنگ و نظام اجتماعی، ارتباط سلسله مراتبی و ساختاری وجود دارد. / 4. تعلق به ارزش‌ها دارای در جات متفاوت است. / 5. به لحاظ درجۀ اهمیت موضوع، جنس موضوع، سطح، منبع الهام بخش ارزش، دایرۀ شمول موضوعی و سطح پذیرش ارزش به لحاظ فردی و جمعی انواع گوناگون دارند.

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۱۰/۱۶
اسماعیل شیرعلی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی