نقش مهم آگاهی بخشی در پیشگیری از وقوع جرم
مطلب ذیل در خبرگزاری آسیبنا در تاریخ چهارم اسفندماه نود و چهار انتشار یافته است:
جوامع برای برقراری ارتباط و توسعه روابط خود به سوی استفاده از رسانه و ابزارهای اطلاعرسانی جمعی گرایش پیدا کردند. چندیبعد رشد فزاینده جمعیت و ازبینرفتن مرزهای جغرافیای در دنیای ارتباطات، باعث شد سرعت اطلاعرسانی و گسترش اخبار و اطلاعات نیز افزایش پیدا کند .
بهتدریج برای بهرهمندی از این ظرفیت فراگیر، موضوع اطلاعرسانی و آگاهیبخشی بهعنوان جزئی از ساختار سازمانی نهادهای اداری در قوای حاکمیتی کشورها بدل شد و کمکم دفاتری با عنوان واحدهای روابط عمومی یا دفاتر اطلاعرسانی و ارتباطات یا با عناوین دیگر شکل گرفت. نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که اولا رسالت این واحدهای سازمانی چیست و چه کارکردهایی دارند؟ در پاسخ به این مسئله باید اذعان داشت واحدهای روابطعمومی و اطلاعرسانی باوجود پیگیری امور اجرائی سازمان متبوع خویش، فعالیتهای خود را معطوف به جنبههای اطلاعرسانی و آگهیبخشی حوزه فعالیت خود میکنند .
در همین راستا ماده ٢ آییننامه نحوه فعالیت، وظایف و اختیارات روابطعمومی دستگاههای اجرائی بیان میکند: «اهم فعالیتهای روابطعمومی هر وزارتخانه یا سازمان اجرائی سیاستهای اطلاعرسانی دولت، همکاری با رسانههای جمعی برای انعکاس مناسب عملکردهای بخشهای مختلف پاسخگویی به ابهامها و اطلاعرسانی درخصوص آن دستگاه، تهیه و اجرای طرحهای تبلیغاتی سازمان و... است
از سوی دیگر رشد فزاینده جرم و بزهکاری، امروزه بهعنوان دغدغه اصلی مسئولان کشورها یاد میشود. ازاینرو، باید برای برونرفت از این وضعیت و تلاش برای پاکسازی جامعه از بزهکاری از همه ابزارهای لازم بهره برد . همانطورکه در بالا آمد، واحدهای اطلاعرسانی و روابطعمومی بهعنوان بلندگوی آگاهیبخشی میتوانند در زمینه پیشگیری از وقوع جرم نقش مؤثری ایفا کنند. برای بهرهبردن از این ظرفیت دو زمینه فعالیت میتوان متصور شد که بدان اشاره میکنیم :
١ .اطلاعرسانی خدمات: ازآنجاکه در کشور ما تعداد قابلتوجهی متولی در پیشگیری از وقوع جرم در حال فعالیت هستند، لازم و شایسته است تا بهنحو خوبی اهم خدمات و فعالیتهای آنان برای آگاهی عموم مردم اطلاعرسانی شود . چراکه فعالیتهای پیشگیرانه دستگاهها گاه برای گروههای درمعرضخطر و حتی سایر اقشار جامعه زمینه همکاری و مشارکت آنها در اجرای هرچهبهتر این فعالیتها را ایجاد میکند و نیز این اطلاعرسانی باعث آگاهی افراد برای بهرهمندی از خدمات و فعالیتهای دستگاههای اجرائی فوقالذکر میشود . ازاینرو لازم است برنامهها، فعالیتها و خدماتی که در دستگاههای مختلف دولتی و غیردولتی انجام میشود به اطلاع آحاد جامعه برسد .
٢ . آگاهیبخشی و ترویج فرهنگ پیشگیری: همانطور که اشاره شد، واحدهای اطلاعرسانی و روابطعمومیها میتوانند از جنبه آگاهیبخشی و ارتقای دانش پیشگیری مردم نیز اثرگذار باشند. به دیگر سخن، ابزارهای اطلاعرسانی و رسانههای گروهی را برای ترویج برنامههای آموزشی و تربیتی بهکار گیرند و در این بستر ضمن ارتقای دانش حقوقی و اجتماعی افراد بهشکل تخصصی زمینه رشد و تعالی افراد جامعه خود را فراهم کنند .
اما نکتهای که نباید از نظر پنهان بماند این است که اساسا بهرهگیری از رسانه و ابزارهای اطلاعرسانی جمعی چنانچه بهشکل مناسبی بهکار گرفته نشوند، خود زمینه ترویج بزه و نشر تهمت و اکاذیب و اغتشاش در اذهان عمومی را ایجاد خواهد کرد .
شکل گیری خبرگزاری آسیبنا گامی مهم در این راستا ارزیابی می شود. آسیبنا عملا در این مدت کم توانست موج نسبی خوبی در نظام پیشگیری ایجاد کند و ارتباط خوبی بین اساتید دانشگاه و مسئولین این حوزه به وجود آورد. تولد آسیبنا را به فال نیک گرفته و امید آن می رود که بحث تخصصی پیشگیری از آسیب های اجتماعی با آسیبنا از غربت خارج شود.
http://www.asibna.ir/NewsView.aspx?id_news=118&id_srv=3
لینک خبر