معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی (قسمت پایانی)
مواردی که در خصوص معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی در چندین بخش ذکر گردید، تنها بخشی از مهم ترین چالشها ی موجود در مسیر تحقق هویت ایرانی- اسلامی در شهر و معماری معاصر است. موضوعاتی که در وجوه گوناگون مطرح شده و تنها بخشی از آن در حوزه وظایف و اختیارات وزارت راه و شهرسازی قرار میگیرد. بنابراین تلاش در جهت استمرار هویت ایرانی – اسلامی در شهر و معماری معاصر امری فرابخشی بوده و مستلزم اعتقاد راسخ و عزمی فراگیر در میان تمامی دست اندرکاران امور فرهنگی اجتماعی و اقتصادی است .
در شرایط موجود یکی از مهم ترین نتایج تاثیر عوامل مخل مذکور، تخریب روزافزون بناها و بافت های تاریخی (به عنوان تنها شواهد موجود از نحوه تبلور اندیشه ایرانی- اسلامی و ویژگی های فرهنگی و طبیعی متنوع سرزمین ایران در معماری و شهرسازی) است. با از بین رفتن هر کدام از بناها و بافت های تاریخی تحت تاثیر عوامل مخل مذکور امکان مطالعه و شناخت دقیق و عمیق این آثار به منظور بهره گیری از ارزش های موجود در آنها در شهر و معماری معاصر از بین رفته و با سربرآوردن ساختمان های نامتناسب با ویژگی های هویت فرهنگی و طبیعی شهرهای تاریخی بیش از پیش از ارزش های فرهنگی و تاریخی تهی میشوند .
مطالعه و شناخت جامع عوامل مخل تحقق هویت ایرانی- اسلامی در شهر و معماری معاصر (که برخی از آنها به اختصار بیان شد) و برنامه ریزی در جهت حذف و کاهش دامنه تاثیرگذاری این عوامل در سایه تنظیم مبانی نظری و اهداف مدون از مهمترین اقداماتی است که میبایست با همکاری تمامی دستگاههای موثر بر شهر و معماری صورت پذیرد .